Swedish Museum of
Natural History - welcome page

Noctuoidea
Noctuidae
Catocalinae
Catocala

previous species Föregående
art

Nästa
art
next species

Utbredning i Sverige

Blåbandat ordensfly Catocala fraxini Blåbandat ordensfly Catocala fraxini Blåbandat ordensfly Catocala fraxini Blåbandat ordensfly Catocala fraxini
Catocala fraxini (Linnaeus, 1758). Blåbandat ordensfly. Kännetecken: Vingbredd 80-100 mm. Huvud och thorax grått. Bakkroppen mörkgrå på ovansidan ljusgrå på undersidan. Framvingarna blåaktigt askgrå med ljus molnfläck innanför njurfläcken. Bakvingar mörkbruna med brett, svart kantband samt ett brett, blått mittband. Mot basen mörkbrunt. Liknande arter: Med sitt blåfärgade mittband i bakvingarna liknar den ingen annan art inom släktet. Levnadssätt: Fjärilen flyger om natten och kommer till ljus men främst till vinbeten. Flygtid: Från mitten av augusti till slutet av oktober. Förekomst: Finns i lövskogstrakter. Biologi: Äggen övervintrar. Larven lever främst på asp. Den är gråaktig och täckt med små svarta punkter. Längd som fullvuxen 65-80 mm. Förpuppning i tunn spånad mellan blad på marken. Näringsväxt: Populus. Utbredning: Allmänt förekommande från Skåne till Lycksele lappmark. I övriga Norden finns den i östra Danmark, Norge och Finland.

Mer om denna art på Bestimmungshilfe für die in Europa nachgewiesenen Schmetterlingsarten
Welcome page of the World
Noctuidae /en/svenska_fjarilar/catocala_fraxini.html
Latest update: 23 september 2014
Kommentarer av denna sida: Bert Gustafsson