Swedish Museum of
Natural History - welcome page

Noctuoidea
Noctuidae
Catocalinae
Catocala

previous species Föregående
art

Nästa
art
next species

Utbredning i Sverige

Gulbandat ordensfly Catocala fulminea Gulbandat ordensfly Catocala fulminea Gulbandat ordensfly Catocala fulminea
Catocala fulminea (Scopoli, 1763). Gulbandat ordensfly. Kännetecken: Vingbredd 51-60 mm. Huvud och thorax grått. Bakkroppen gulbrun. Framvingarna bruna, blandade med grått och gråbrunt. Rottvärlinje kort och otydlig. Inre och yttre tvärlinjer tydligt dubbla. Saknar ring och tappfläckar. Njurfläckar med brun, svartkantad kärna, omgiven av en gråaktig ring. Bakvingar gula med brett, svarta, bakåt avsmalnande kantband samt ett skarpt, avrundat mittband. Liknande arter: Med sina gula bakvingar liknar den ingen annan inom släktet. Levnadssätt: Fjärilen flyger om natten och kommer till ljus men främst till vinbeten. Flygtid: Från mitten av juli till september. Förekomst: Finns i lövskogstrakter. Biologi: Äggen övervintrar. Larven lever främst på slån och andra Prunus-arter. Den är grå med en kraftig tagg på ryggen. Huvud grått. Längd som fullvuxen 35-45 mm. Förpuppning i tunn spånad mellan blad på marken. Näringsväxt: Prunus spinosa, P. padus, P. domestica. Utbredning: Togs första gången i Sverige 2001 och har sedan dess tagits från Skåne till Gästrikland. Det är en migrerande art men kan mycket väl ha etablerat sig i landet. I övriga Norden finns den på Bornholm i Danmark, södra och mellersta Finland men saknas i Norge.

Mer om denna art på Bestimmungshilfe für die in Europa nachgewiesenen Schmetterlingsarten
Welcome page of the World
Noctuidae /en/svenska_fjarilar/catocala_fulminea.html
Latest update: 21 september 2014
Kommentarer av denna sida: Bert Gustafsson