Swedish Museum of
Natural History - welcome page

Tineidae
Tineinae
Tinea

previous species Föregående
art

Nästa
art
next species

Utbredning i Sverige

Duvbomal Tinea columbariella Duvbomal Tinea columbariella
Tinea columbariella Wocke, 1877. Duvbomal. Kännetecken: Vingbredd 9-15 mm. Huvudhår rostbruna. Antenner drygt hälften av framvingelängden. Framvingarna mörkt gråbruna med en svart fläck vid disken. Hyalinfläcken tydlig, i närheten av basen. Bakvingar ljusgrå. Svår att skilja från Tinea pellionella, T. dubiella, T. svenssoni men genitalier är olika. Levnadssätt: Fjärilen flyger på natten och kommer till ljus. Flygtid: Juni-augusti. Förekomst: Finns såväl inomhus i duvslag, ladugårdar, stallar och liknande samt utomhus i bl.a. fågelbon. Biologi: Den säckbärande larven är vitaktig med mörkt huvud och livnär sig av bomaterial eller fjädrar. Larvföda: Fåglars bomaterial, fjädrar. Utbredning: Påträffad från Skåne till Gästrikland. I övriga Norden finns den i Danmark, södra Norge och södra Finland.
Welcome page of the World
Tineidae /en/svenska_fjarilar/tinea_columbariella.html
Latest update: 25 maj 2014
Kommentarer av denna sida: Bert Gustafsson