Swedish Museum of
Natural History - welcome page

Tineidae
Tineinae
Monopis

previous species Föregående
art

Nästa
art
next species

Utbredning i Sverige

Guldkantmal Monopis obviella Guldkantmal Monopis obviella
Monopis obviella (Denis & Schiffermüller, 1775). Guldkantmal. Kännetecken: Vingbredd 8-13 mm. Huvudhår gulaktiga. Antenner drygt hälften av framvingelängden. Framvingarna flammigt brunsvarta med ett fåtal blå punkter och en gul längsstrimma i bakkanten. Hyalinfläcken i den ljusa fläcken mot framkanten. Bakvingar gråbruna. Levnadssätt: Fjärilen flyger på natten och kommer till ljus. Flygtid: Juni-augusti. Förekomst: Finns i skilda miljöer men oftast i orörd skogsmark. Biologi: Larven lever främst i fågelbon. Larvföda: Avfall, hår, fjädrar, spybollar, matrester m. m. Utbredning: Påträffad från Skåne till Uppland. I övriga Norden finns den i Danmark, sydvästra Norge och södra Finland.

Synonym Tinea ferruginella Hübner, 1813

Mer om denna art på UKmoths
Welcome page of the World
Tineidae /en/svenska_fjarilar/monopis_obviella.html
Latest update: 2 februari 2012
Kommentarer av denna sida: Bert Gustafsson