Swedish Museum of
Natural History - welcome page

Tineidae
Tineinae
Monopis

previous species Föregående
art

Nästa
art
next species

Utbredning i Sverige

tajgabomal Monopis jussii tajgabomal Monopis jussii
Monopis jussii Kaila, Mutanen, Huemer, Karsholt & Autto, 2020. Fällmal. Kännetecken: Vingbredd 10-19 mm. Huvudhår gulaktiga. Antenner drygt hälften av framvingelängden. Framvingarna flammigt brunsvarta med svagt antydd fläck i yttre delen av bakkanten. Hyalinfläcken liten och rund. Bakvingar gråbruna. Skiljer sig från Monopis laevigella som har tydliga små, ljusa fläckar på framvingens framkant och i fransarna. Delningslinjen i fransarna är markerad och färgen ockragul. Levnadssätt: Fjärilen flyger på natten och kommer till ljus. Biologi: Den säckbärande larven är vitaktig med mörkbrunt huvud och livnär sig av diverse produkter. Larvföda: Fågelguano, hår, fjädrar, spybollar, ylletyg, pälsar, heltäckningsmattor, as m m.Flygtid: Juni-september. Förekomst: Finns i alla miljöer, även inomhus. Utbredning: Hittills påträffad från Jämtland till Torne lappmark. I övriga Norden finns den Norge och Finland.

Mer om denna art på Bestimmungshilfe für die in Europa nachgewiesenen Schmetterlingsarten
Welcome page of the World
Tineidae Latest update: 18 april 2021