Swedish Museum of
Natural History - welcome page

Yponomeutidae
Yponomeutinae
Euhyponomeuta

previous species Föregående
art

Nästa
art
next species

Utbredning i Sverige

Tennspinnmal Euhyponomeuta stannella Tennspinnmal Euhyponomeuta stannella
Tennspinnmal Euhyponomeuta stannella
(prep MC 677)

Euhyponomeuta stannella (Thunberg, 1788). Tennspinnmal. Kännetecken: Vingbredd 14-19 mm. Huvudhår mörkgula. Antenner mörkbruna, kortare än framvingelängden. Framvingarna enfärgade, svagt glänsande, bronsbruna. Bakvingar gråbruna. Liknar Roeslerstammia erxlebella men saknar vita antennspetsar samt har mindre glänsande framvingar. Levnadssätt: Fjärilen flyger på natten och kommer till ljus. Flygtid: Juni-augusti. Förekomst: Finns i torra och klippiga miljöer där det växer kärleksört. Biologi: Honan lägger äggen på stjälken. Någon gång under hösten kläcks äggen men larverna kryper inte ut ur äggskalen utan övervintrar. När bladen slår ut på våren lämnar larverna äggen och börjar konsumera bladen. De lever i ett spinn som helt innesluter växten. När larverna är fullbildade förpuppar de sig på marken. Näringsväxt: Hylotelephium. Utbredning: Förekommer tämligen allmänt från Blekinge till Gästrikland samt Medelpad. I övriga Norden finns den i södra Norge och södra Finland men saknas i Danmark.
Welcome page of the World
Yponomeutidae /en/svenska_fjarilar/euhyponomeuta_stannella.html
Latest update: 21 mars 2012
Kommentarer av denna sida: Bert Gustafsson