Swedish Museum of
Natural History - welcome page

Noctuoidea
Arctiidae
Arctiinae
Arctia

previous species Föregående
art

Nästa
art
next species

Utbredning i Sverige

Brun björnspinnare Arctia caja Brun björnspinnare Arctia caja Brun björnspinnare Arctia caja Brun björnspinnare Arctia caja Brun Brun björnspinnare Arctia caja
Arctia caja (Linnaeus, 1758). Brun björnspinnare. Kännetecken: Vingbredd 46-72 mm. Huvud och mellankropp mörkbrunt. Bakkroppen rödgul med svarta rygg- och sidofläckar. Framvingar mörkbruna med vit tvärrandning. Bakvingar cinnoberröda med stora, svagt blå glänsande fläckar. En stor variation förekommer regelbundet. Levnadssätt: Fjärilen flyger på natten samt dras till UV-ljus. Flygtid: Slutet av juni till augusti. Förekomst: Finns i större delen av landet förutom fjälltrakterna. Biologi: Larven lever på diverse örter, förpuppning i en kokong på marken. Utbredning: Arten förekommer allmänt från Skåne till Lule lappmark. I övriga Norden finns den i Danmark Norge och Finland.

Mer om denna art på Bestimmungshilfe für die in Europa nachgewiesenen Schmetterlingsarten
Welcome page of the World
Arctiidae Latest update: 25 november 2020