Swedish Museum of
Natural History - welcome page

Adelidae
Adelinae
Adela

previous species Föregående
art

Nästa
art
next species

Utbredning i Sverige

Videantennmal Adela cuprella Videantennmal Adela cuprella
Adela cuprella (Denis & Schiffermüller, 1775). Videantennmal. Kännetecken: Vingbredd 14-17 mm. Huvudhår svarta hos hanen, gulaktiga hos honan. Hos hanen är antennerna 2 gånger längre än framvingelängden, hos honan något längre än framvingelängden med den inre delen förtjockad av svarta fjäll. Framvingarna guldglänsande. Bakvingar mörkbruna med purpurglans. Levnadssätt: Fjärilen flyger på dagen och ses ofta svärmande framför videbuskar. Flygtid: April-maj. Förekomst: Finns i fuktiga marker med videbuskar. Biologi: Larven lever i en av bladbitar gjord säck på nedfallna blad. Näringsväxt: Nedfallna blad, oftast Salix. Utbredning: Är sällsynt påträffad från Skåne till Torne lappmark. I övriga Norden finns den i Danmark, Norge och Finland.

Mer om denna art på Bestimmungshilfe für die in Europa nachgewiesenen Schmetterlingsarten
Welcome page of the World
Adelidae /en/svenska_fjarilar/adela_cuprella.html
Latest update: 3 januari 2012
Kommentarer av denna sida: Bert Gustafsson